Tässä ihanan maltainen ja imeltämällä makeutettu hämäläinen perunalimppu! Sopii hyvin leivottavaksi näin pääsiäisen alla, sillä imeltäminen on tuonut siihen jopa "mämmimäistä" makua. Sopii kuitenkin myös ihmisille, jotka eivät mämmistä pidä (ainakin ikuisen mämmivihaajaystäväni hyväksynnän tämä leipä sai täysin).
Imelletty perunalimppu:
500g jauhoisia
perunoita
2 1/2 dl perunoiden
keitinlientä
2 viipaletta
ruisvuokaleipää
1 dl kaljamaltaita
2-3 dl
karkeita ruisjauhoja
1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1/2 dl
tummaa siirappia
3 dl
ruisjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolattomassa vedessä.
Soseuta perunat ja lisää joukkoon keitinliemi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja
murenna joukkoon ruisleivät. Lisää maltaat ja ruisjauhot (2-3 dl). Peitä ja
aseta taikina imeltymään lämpimään paikkaan (esimerkiksi jääkaapin tai patterin
päälle) esimerkiksi yön yli. Taikinaa voi sekoittaa imeltymisen aikana muutamia
kertoja, mutta se ei ole pakollista. Taikina löystyy hieman imeltymisen aikana.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan ja lisää seos
taikinaan. Lisää suola, siirappi ja ruisjauhot. Alusta taikinaan vehnäjauhot
vähitellen. Taikina saa jäädä tarttuvaksi. Ripottele taikinan päälle vehnäjauhoja
ja peitä kulho liinalla.
Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo
taikinasta 2 limppua ja kohota ne hyvin, itse kohotin limppuja noin tunnin
ennen paistamista.
Tee erittäin terävällä veitsellä leipiin varovasti ristikuvio
ja paista niitä 200 asteessa n. 45 min. Jos haluat kiiltäväpintaiset leivät,
voit voidella ne paiston loppuvaiheessa siirappivedellä. Leivät säilyvät
mehevinä monta päivää ja ne voi myös pakastaa!
Resepti alunperin Pirkasta. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti