Voisilmäpitko
4 kappaletta, laktoositon
Monen mielestä kahvipöydän paras leivonnainen, vaikka muitakin herkkuja oli tarjolla! |
Taikina:
200 g laktoositontavoita
5 dl laktoositontamaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 rkl
kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
n. 17 dl
vehnäjauhoja
Täyte:
150 g
pehmeää voita
2 rkl
perunajauhoja
2 dl sokeria
1 ½ rkl
vaniljasokeria
Pinnalle:
1 muna
raesokeria
Sulata voi.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva
on liuennut.
Sekoita
maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista
desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan
vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula.
Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa
alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon
reunoista ja kädestä.
Peitä
taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes
taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton
kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta
taikinakulho vesimukin tilalle ja pidä mikro pois päältä.
Valmista
taikinan kohotessa täyte. Sulata voi pehmeäksi. Yhdistä perunajauhot ja
sokerit. Sekoita voin joukkoon. Laita täyte jääkaappiin jähmettymään.
Jaa taikina
neljään osaan. Käsittele yksi osa kerrallaan. Leivo taikinapalasta kolme noin
45 cm pitkää tankoa. Liitä tankojen päät yhteen ja letitä pitkoksi. Nosta pitko
pellille leivinpaperin päälle.
Anna kohota
liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Voitele munalla.
Tee pitkoon
sormella koloja pohjaan asti. Paina kolojen pohjalle teelusikallisen kokoiset
täytenokareet. Ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 200
asteessa noin 20 minuuttia.
Resepti alunperin Kinuskikissalta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti