lauantai 4. huhtikuuta 2015

Hämäläinen imelletty perunalimppu

Tässä ihanan maltainen ja imeltämällä makeutettu hämäläinen perunalimppu! Sopii hyvin leivottavaksi näin pääsiäisen alla, sillä imeltäminen on tuonut siihen jopa "mämmimäistä" makua. Sopii kuitenkin myös ihmisille, jotka eivät mämmistä pidä (ainakin ikuisen mämmivihaajaystäväni hyväksynnän tämä leipä sai täysin).



Imelletty perunalimppu:
500g jauhoisia perunoita
2 1/2 dl perunoiden keitinlientä
2 viipaletta ruisvuokaleipää
1 dl kaljamaltaita
2-3 dl karkeita ruisjauhoja
1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1/2 dl tummaa siirappia
3 dl ruisjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja

Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Soseuta perunat ja lisää joukkoon keitinliemi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon ruisleivät. Lisää maltaat ja ruisjauhot (2-3 dl). Peitä ja aseta taikina imeltymään lämpimään paikkaan (esimerkiksi jääkaapin tai patterin päälle) esimerkiksi yön yli. Taikinaa voi sekoittaa imeltymisen aikana muutamia kertoja, mutta se ei ole pakollista. Taikina löystyy hieman imeltymisen aikana.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan ja lisää seos taikinaan. Lisää suola, siirappi ja ruisjauhot. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä tarttuvaksi. Ripottele taikinan päälle vehnäjauhoja ja peitä kulho liinalla.
 
Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta 2 limppua ja kohota ne hyvin, itse kohotin limppuja noin tunnin ennen paistamista.
 
Tee erittäin terävällä veitsellä leipiin varovasti ristikuvio ja paista niitä 200 asteessa n. 45 min. Jos haluat kiiltäväpintaiset leivät, voit voidella ne paiston loppuvaiheessa siirappivedellä. Leivät säilyvät mehevinä monta päivää ja ne voi myös pakastaa!


Resepti alunperin Pirkasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti