tiistai 8. joulukuuta 2015

Perinteinen piparitaikina


Piparitaikinoita tuppaa olemaan yhtä monenlaisia kuin leipureitakin. Tässä on kuitenkin resepti minun piparitaikinaani, jolla saadaan helposti kaulittavia pipareita, joihin paistuu kaunis ruskea väri ja joissa maistuu rakkaus ja joulu.






200g voita (laktoositonta)
2,5 dl sokeria
1,5 dl tummaa siirappia
2 luomumunaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1 tl kardemummaa


Mittaa suureen paksupohjaiseen kattilaan voi paloiteltuna, sokeri sekä siirappi. Kuumenna vain sen verran, että voi sulaa ja saat sekoitettua aineet keskenään tasaiseksi! Anna jäähtyä.


Sekoita joukkoon munat yksitellen esimerkiksi puuhaarukalla. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää jauhoseosta muna-voiseokseen noin desilitra kerrallaan. Jos voimasi loppuvat, etkä saa käytettyä puuhaarukkaa sekoittamiseen, siirry hämmentämään kädelläsi.


Kun taikina on koostumukseltaan tasainen "pallo", kumoa se kelmun päälle ja paketoi tíiviiseen pakettiin. Nosta yön yli jääkaappiin tekeytymään.


Taikina säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Voit myös pakastaa taikinan tässä vaiheessa.


Leikkaa taikinasta noin 1/4 ja kaulitse se jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Ota piparimuoteilla kuvioita, ja nosta ne lastalla leivinpaperin päälle. Jätä hieman kohoamisvaraa.


Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista pipareita uunin keskitasolla noin 5min kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Jos piparisi ovat pieniä, voi paistoaika olla 3-4min. Jos taas teet suuria ja paksuja piparkakkuja, venyy paistoaikakin noin 7-8 minuuttiin.


Anna pipareiden jäähtyä ja koristele ne halutessasi esimerkiksi pikeerillä ja nonparelleilla.


Nauti kuuman glögin kanssa ja huumaannu kodissasi leijuvasta joulun tuoksusta ja tunnelmasta!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti