keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Mustikkainen cookie dough -kakku

Tämän kakun tein anoppini 50-v juhliin. Juhlissa oli 60 vierasta, joten tein näitä 4kpl, lisäksi tein mansikkaisia minttusuklaa täytekakkuja 4 kpl sekä yhden pienen minttusuklaatäytekakun gluteenittomana. Kakkuja jäi noin 1 kakku yli kumpaakin sorttia, joten todennäköisesti 3 kakkua per laatu olisi riittänyt. Kuitenkin mielummin liikaa kuin liian vähän! Tämä kakku erityisesti oli vieraiden suosikki, vaikka molempien menekki oli hyvää. 

Reseptin kehittelyn pohjana käytin Kinuskikissan vadelmaista cookie dough -kakkua. Koekakkuprosessin jälkeen lisäsin mustikkatäytteeseen yhden tuorejuuston, jolloin pakastusominaisuudet paranivat. Tällöin myös cookie dough pohja erottuu paremmin eikä marjatäyte ole liian "hallitseva" vaan tuo ihanaa raikkautta kakkuun. Valkosuklaakuorrute kannattaa lisätä pakastuksen jälkeen. Kannattaa myös malttaa jäähdyttää kuorrute riittävästi, jotta sen saa valutettua näyttävästi. 


Mustikkainen cookie dough -kakku (sopiva 26-28 cm vuokaan)

(laktoositon, kuorrutteen valkosuklaa sisältää laktoosia)


Oreo-pohja
250g oreoita
70g voita tai margariinia


Cookie dough -kerros:
75 voita
1 dl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kuohukermaa
½ dl tummia suklaarakeita

Täyte:
8 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
450 g suomalaisia mustikoita
3 dl sokeria
0,5 dl vettä
200g tuorejuustoa


Valkosuklaakuorrute:
1 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata


Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Voitele vuoan sisäpinta öljyllä ja peitä reuna reunakalvolla. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää vatkaimella sekoittaen loput aineet. Levitä taikina keksipohjan päälle jauhotetuin sormin painellen. Nosta jääkaappiin.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi sokerin kanssa. Soseuta mustikat. Sekoita mustikkasoseen joukkoon vatkaten tuorejuusto. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita mustikka-tuorejuustoseokseen. Tämän jälkeen vatkaa varoen kermavaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Hyytymisen jälkeen voit myös pakastaa (tällöin sulata 1 vrk jääkaapissa).

Lämmitä kuorrutteen kerma kattilassa, mutta älä anna lämmetä kiehumispisteeseen. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa. Sekoittele, kunnes valkosuklaa on sulanut ja kuorrute on tasaista. Jatka sekoittelua tarvittaessa liedellä, matalimmalla lämmöllä. Odota hetki, jotta kuorrute jäähtyy hieman. Kaada kakun päälle ja anna valua hieman reunoille. Nosta jääkaappiin. Koristele haluamallasi tavalla suklaakuorrutteen hyydyttyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti