keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Falafelit ja ruusukaaliburgerit sekä aurinkokuivattu tomaatti -hummus

Tässä resepti ihaniin, rapeakuorisiin, mutta sisältä ah - niin meheviin falafeleihin, jotka maistuvat lähes uppopaistetuilta, mutta ovat kuitenkin kypsennetty terveellisemmin uunissa! Reseptistä kunnia menee Viimeistä murua myöten -blogille.



Falafelit
2,5 dl kuivattuja kikherneitä
½ sipuli erittäin pieneksi hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä puristettuna tai hienoksi hienonnettuna
½-1 nippu tuoretta persiljaa hienonnettuna
½-2 tl kuivattuja korianterinlehtiä tai ½-1 nippu tuoretta korianteria
1 rkl perunajauhoja
1 tl suolaa
2½ tl juustokuminaa
2 tl korianterijauhetta
½ tl cayennepippuria
ripaus kardemummaa
ripaus mustapippuria
tahinia maun mukaan

1tl soodaa liuotettuna 2 rkl vettä
seesaminsiemeniä


Liota kikherneitä runsaassa määrässä vettä (ainakin kaksinkertainen määrä kikherneisiin nähden) jääkaapissa 1 vrk. Valuta kikherneet liotuksen jälkeen.

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen soodavettä lukuunottamatta, ja sekoita tasaiseksi massaksi. Massan kuuluu jäädä rakenteeltaan hieman karkeaksi.

Laita massa jääkaappiin vetäytymään vähintään 1-2h ajaksi. Tämän jälkeen sekoita soodavesi taikinaan.

Pyörittele massasta palloja ja pyörittele pallot halutessasi seesaminsiemenissä.

Voitele uunipelli tai leivinpaperi öljyllä ja paista falafeleita 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes ne saavat kauniin kullanruskean sävyn.

Nauti esimerkiksi couscous-salaatin ja hummuksen, tai bataattiranskalaisten kanssa. Halutessasi voit pyöräyttää falafeleista vaikka hauskoja ruusukaali-miniburgereita, joiden resepti on alla.



Ruusukaaliburgerit
Ruusukaaleja
Loraus oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Cayennepippuria
Vahvaa juustoa, esim voimakasta cheddaria tai mustaleimaemmentalia tms
Chilimajoneesia
cocktailtikkuja

Poista tuoreista tai pakasteruusukaaleista kova kanta ja puolita ne. Asettele ne pellille leikkuupinta alaspäin, valele päälle oliiviöljyä, ja mausta suolalla, pippurilla ja cayennepippurilla. Paahda uunissa 200 asteessa parikymmentä minuuttia kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä.
Anna juustopalasten sulaa vielä kuumien falafelien päälle.
Levitä majoneesia ruusukaalin kummallekin leikkauspinnalle ja aseta väliin falafel ja juusto. Kiinnitä toisiinsa cocktailtikulla. Nauti fingerfoodina esimerkiksi illanistujaisissa!


Aurinkokuivattu tomaatti -hummus
1 tlk (380g) kikherneitä tai itse liotettuja ja keitettyjä vastaava määrä
5-7 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl tahinia
2 rkl limemehua
maun mukaan suolaa (½-1tl) ja pippuria
tarpeen mukaan aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi hienoksi massaksi. Lisää tarpeen mukaan öljyä saadaksesi haluamasi paksuisen lopputuloksen. Itselläni öljyä kului noin 2-3 rkl. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti