torstai 23. lokakuuta 2014

Hernekeittopäivä!


Tein ensimmäistä kertaa itse hernekeittoa, lihattomana tietenkin (koska vietän taas lihatonta lokakuuta). Tuli aivan SAIRAAN hyvää! Aikaisemmin olen käyttänyt ainoastaan purkitettuja säilykehernekeittoja mutta nyt tein ihan alusta asti keiton itse ja sen kyllä huomasi mausta.

Hernekeiton tekeminen on helppoa ja halpaa, mutta sen tekeminen vie hieman aikaa. Ruokaa riittää kuitenkin yhdestä keittosatsista useammaksi päiväksi!

Kaikkein parhaaksi keittohetki muodostuu, kun jälkkäriksi tekee pannarin. Kylmän syyspäivän iltana ei ole mitään parempaa, kuin istua kynttilänvalossa nauttimassa höyryävästä keitosta ja uunituoreesta pannukakusta mansikkahillon kera.



Kasvis-hernekeitto:
500g reilun kaupan kuivattuja herneitä
4 luomuporkkanaa
3 luomusipulia
2,5l vettä
2 tl meiramia
2 tl yrttisuolaa
ripaus mustapippuria

Edellisenä iltana: Laita herneet siivilään ja huuhtele ne runsaalla viileällä vedellä. Laita ne kookkaaseen kulhoon ja kaada päälle 2,5l kylmää vettä. Anna liota yön yli.

Seuraavana aamu-päivänä: silppua sipuli hienoksi. Pese porkkana ja kuutioi se kuorineen. Kuumenna tilkka öljyä suuressa kattilassa ja kuullota siinä hetki sipulisilppua ja porkkanoita. Kaada joukkoon herneet ja niiden lioitusvesi. Lisää joukkoon meirami, pippuri ja suola ja anna kiehua hyvin hiljalleen levyn pienimmällä teholla vähintään 2 tuntia. Sekoittele keittoa välillä. Pidempi haudutusaika ei tee keitolle ainakaan pahaa.

Kauho kuumaa keittoa lautaselle ja sekoita joukkoon reilu puristus turun sinappia. Koristeeksi voit vielä ripotella päälle meiramia tai ruohosipulia.




Pannukakun tekijät jakautuvat kahteen keittokuntaan: niihin, joiden mielestä pannukakun tulee olla itsessään sellaista herkkua, että lisukkeita ei välttämättä tarvita sekä niihin (kuten minä) joiden mielestä pannarin kuuluu olla melko neutraalin makuista, jolloin sen voi halutessaan syödä suolaisella täytteellä tai kuorruttaa reilulla hillokerroksella.

Tässä siis resepti rapeakuoriseen pannariin!

4,5 dl maitoa (laktoositon)
3 luomu-kananmunaa
2 dl graham-täysjyvävehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
1 rkl öljyä
3,5 dl kivennäisvettä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vispaa maidon joukkoon munat. Sekoita keskenään kuivat aineet ja sekoita ne munamaidon joukkoon. Anna taikinan turvota niin kauan, kuin uuni lämpenee. Lisää juuri ennen paistamista taikinaan kivennäisvesi ja kaada uunipellille. Paista reilu puoli tuntia kunnes pannari on hyytynyt ja kauniin ruskea!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti