torstai 30. lokakuuta 2014

Rouheinen pataleipä



Rouheinen pataleipä:
5 dl vehnäjauhoja 
5 dl sämpyläjauhoja
2,5 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa (laitoin itse 2 tl ja kohotin vain 4 tuntia)
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/3 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
5,25 dl kädenlämpöistä vettä

1. Sekoita kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola. Kaada lämmin vesi sekaan ja sekoita ainekset. Laita tiivis tuorekelmu kulhon päälle, ja peittele paketti vielä käsipyyhkeellä. Jätä huoneenlämpöön noin kymmeneksi tunniksi. (Anna olla vähintään 4h. Pidemmästäkään kohotusajasta esim. 12-18h ei ole haittaa, mutta laita tällöin hiivaa vain 1tl.)

2. Kaada taikina huolellisesti jauhoitetulle pöydälle. Taittele taikinan reunoja keskelle taikinaa, että taikinasta muodostuu pallo. Laita taikinapallo jauhotettuun kulhoon kohoamaan vielä noin tunniksi. Peittele taas kelmulla ja pyyhkeellä.

3. Laita tällä välin kannellinen uunipata kylmän uunin toiseksi alimmalle tasolle. Itselläni käytössä oli noin 5l valurautapata. Säädä lämpö 225 asteeseen, anna tyhjän padan kuumeta niin kauan kuin leipä nousee.

4. Laita hieman leseitä kuuman kattilan pohjalle, pudota leipä kohonnut puoli ylöspäin kattilaan. Viillä vähän leivän pintaa terävällä veitsellä. Laita kansi kiinni ja pata takaisin kuumaan uuniin 45 minuutiksi. Ota kansi pois paiston jälkeen ja paista ilman kantta 20 min. 

Kumoa leipä ritilän päälle,  ja anna jäähtyä ja kuorettua huoneenlämmössä. Parhaiten leipä leikkautuu jäähtyneenä, mutta jos et jaksa keittiön huumaavassa tuoksussa odottaa siihen asti, niin nauti rapea reunapala oivariinin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti