tiistai 7. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu

"Lihaton Lokakuu on kampanja, jonka tarkoituksena on lopettaa lihansyönti tai vähentää sitä merkittävästi lokakuun ajan. Kampanja sai alkunsa, kun Docventuresin studiovieras Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon.
Docventuresin Tuomas Milonoff ja Riku Rantala saivat Eläinsuojeluliitto Animalialta Pro Animalia -palkinnon Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta. Animalia kiittää Milonoffia ja Rantalaa siitä, että he ovat herättäneet keskustelua eläinten tehotuotannosta. Animalian mukaan Lihaton lokakuu -kampanja on saanut monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon sekä tutustumaan kasvisperäisiin ruokavaihtoehtoihin.
Tilastojen mukaan suomalainen söi 2012 keskimäärin 78 kiloa lihaa. Moisen lihamäärän tuotantoon kuluu 550 000 litraa vettä. Keskiverto suomalainen säästää kuukauden lihattomalla ruokavaliolla 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä. Suomalainen syö keskimäärin yli 200 grammaa lihaa päivässä, kun syöpäjärjestöjen mukaan lihaa saisi syödä korkeintaan 300 grammaa viikossa." (lähde wikipedia)
Moikka!
Päätin itsekin osallistua lihaton lokakuu -kampanjaan tänä vuonna. Vaikka lihattoman lokakuun yhteiskunnallinen, maailmantaloudellinen ja ympäristöllinen vaikutus on tärkeä, itselleni se merkitsee näiden aspektien lisäksi itsensä haastamista. 
Olen aina ollut lihansyöjä "henkeen ja vereen", jonka kesän lempiruoka on makkara, ja voileipä ei ole voileipä ilman kinkkuviipaletta sen päällä. Olen kuitenkin viimeisen puolen vuoden aikana siirtynyt harjoittelemaan myös kasvisruokien valmistusta ja nyt kuukauden ajan aion totaalisesti haastaa itseni ja luopua lihasta!
Näitä EN saa syödä:
  • Punainen liha (porssu, nauta, lammas, härkä ym.)
  • Valkoinen liha (kana, kalkkuna)
Näitä SAAN syödä:
  • Kalaa
  • Vihanneksia
  • Hedelmiä
  • Maitotuotteita
  • Kananmunaa
Haastan täten mukaan kaikki ihmiset lihaton lokakuu -kampanjaan! Se, miten minä sen teen ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsee tehdä se samanlailla. Voit osallistua kampanjaan myös vaikka luopumalla lihasta yhtenä päivänä viikossa lokakuun ajan. Tai vaikka vain punaisesta lihasta. Jos taas olet jo tottunut "lihaton", voit luopua myös kalasta, kananmunasta ja maitotuotteista. Tyyli vapaa! Mukavaa lihatonta lokakuuta kaikille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti