perjantai 30. joulukuuta 2016

Joulun laatikot

Kaikki laatikot olivat laktoosittomia. Muut laatikot paitsi perunalaatikko ovat myös gluteenittomia, perunalaatikon imellyttämiseen tarvitaan vehnäjauhoja. Sen vuoksi ne eivät myöskään ole niin esteettisesti kauniita, koska niissä ei ole korppujauhohuntua, mutta maku on silti herkullinen! Reseptit ovat kevennettyjä, mutta sitä ei mausta huomaa.

Ylävasen: perunalaatikko, yläoikea: porkkanalaatikko, alavasen: lanttulaatikko, alaoikea: bataattilaatikko

Imelletty perunalaatikko:

3 kg jauhoisia perunoita esim rosamunda
6 rkl vehnäjauhoja
noin 3 dl perunoiden keitinlientä
7 dl kevytmaitoa
3 tl suolaa
(siirappia)

Keitä perunat kypsäksi kuorineen ja kuori ne kun ne ovat käsiteltävissä. Soseuta perunat perunasurvimella, lisää soseuttamisen helpottamiseksi perunoiden keitinlientä ja 2 rkl vehnäjauhoja, ja vatkaa lopuksi sähkövatkaimella sose kuohkeaksi ja "smoothiksi".

Lämmitä uuni 50 asteiseksi ja nosta sose kattilassa sinne imeltymään noin 1-2 tunniksi. Lisää loput vehnäjauhot ja jatka imellyttämistä 3-4 tuntia kunnes sose maistuu makealta. Älä päästä sosetta happamoitumaan!

Lisää kuumennettu maito ja suola sähkövatkaimella vatkaten. Kaada uunivuokaan siten että se täyttyy kokeintaan puolilleen. Itse käytin 2x suurta 2l foliovuokaa. Tässä vaiheessa voit raakapakastaa laatikot. Nosta laatikot huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Paista 165-asteisessa uunissa 2-2,5h kunnes laatikko on kauniin värinen.


Porkkanalaatikko:

2 kg porkkanoita keitettynä ja soseutettuna
4 dl vettä
2 dl puuroriisiä
5 dl maitoa (käytin rasvatonta)
4 munaa
4 rkl siirappia
3 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl muskottipähkinää

Kiehauta puuroriisi 4dl:ssa vettä ja hämmentele kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja hauduttele puuro valmiiksi (noin 40min). Sekoita keskenään isossa kulhossa porkkanasose, riisipuuro ja muut aineet. Kaada seos kahteen 2l foliovuokaan ja paista 165 asteisessa uunissa noin 2h.

Lanttulaatikko (maidoton):

4 kg lanttuja keitettynä ja soseutettuna
3-4 tl suolaa
3 munaa
maun mukaan siirappia (jopa 1dl) tai vastaava määrä makeutusainetta
0,5 tl valkopippuria
0,75 tl muskottipähkinää
0,75 tl inkivääriä

Sekoita kaikki aineet keskenään esimerkiksi sähkövatkaimella. Jaa massa kolmeen 2l foliovuokaan. Paista 165-asteessa 1,5-2h.

Bataattilaatikko:

2 kg bataattia kuorittuna, keitettynä ja soseutettuna
2 dl kevytkermaa
0,5 dl kaurahiutaleita
maun mukaan siirappia tai makeutusainetta
2 munaa
2 tl suolaa
1 tl inkivääriä
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl muskottipähkinää
0,5-1 tl vahvaa chilijauhetta

Sekoita kaikki ainekset sähkövatkaimella. Jaa massa kahteen 2l foliovuokaan. Paista 165 asteessa 1-1,5h.


Kaikenkaikkiaan laatikoita tuli siis 9kpl 2l vuuallista. Pakastin porkkanat ja lantut soseena, ja valmistin laatikomassat aatonaattona. Bataatti- ja perunalaatikot pakastin raakapakasteina ja otin sulamaan aatonaattona. Kaikki laatikot paistoin jouluaattona.
Paistoin kaikki laatikot 165 asteisessa kiertoilmauunissa, johon ne mahtuivat samanaikaisesti, ja otin sieltä ensin pois bataattilaatikot, sitten lanttulaatikot, sitten porkkanalaatikot ja viimeisenä perunalaatikot. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti