perjantai 30. joulukuuta 2016

Joulun mallasleipä

Tällä reseptillä valmistettu mallasleipä kuuluu meidön perheen jouluun joka vuosi. Valmistamme jouluksi kotikaljaa laihian maltaista pussinkylkeen kirjoitetulla reseptillä, jonka jälkeen mallasmäskistä valmistamme tätä leipää (resepti myös laihian maltaan nettisivuilta). Näitä leipiä sitten annetaan suvulle jouluterveisinä sekä nautitaan joulupöydässä ja joulun jälkeenkin! Leivät voi pakastaa tuoreena ja nostaa pakastetun leivän 175-asteiseen uuniin, jolloin saa aina uunituoretta leipää.


6 dl mallasmäskiä
4 dl piimää
50 g hiivaa
3 tl suolaa
1 rkl siirappia ja 1 dl sokeria vastaava määrä makeutusainetta
0,5 dl öljyä tai margariinia
5 dl ruisjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja 
(vehnäjauhojen määrä riippuu siitä, miten märkää mallasmäski oli)
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää siirappi ja makeutusaine sekä mallasmäski. Lisää ruisjauhot ja sekoita. Lisää pari desiä vehnäjauhoja vaivaten sekä öljy. Jatka vaivaamista ja vehnäjauhojen lisäämistä, kunnes saat kimmoisan leipätaikinan. Anna kohota kaksinkertaiseksi noin 45 min lämpimässä ja vedottomassa paikassa.
Vaivaa kohonneesta taikinasa ilmakuplat pois ja muotoile siitä pyöreitä leipiä. Anna kohota leivinliinan alla vielä noin puoli tuntia, jonka jälkeen viillä terävällä veitsellä ristikuvio leipien päälle. Paista 225 asteessa 20-35 minuuttia. Paistoaika riippuu leipien koosta. Leivät ovat valmiita kun niiden pohjaa kopauttamalla kuuluu kumea ääni. Leikkaa hieman jäähtyneenä ja nauti voin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti