perjantai 22. elokuuta 2014

Kaneliässät

Isäni puhui, että hänen isoäidillänsä oli tapana leipoa aina kaneliässiä. Totesin, etten ole niiden tekoa ikinä itse kokeillut, joten seuraavana aamuna kipaisin kauppaan, ostin jääkaapista puuttuneen leivontamargariinin ja ryhdyin toimeen!


Kaneliässät:
200g margariinia
0,75 dl sokeria
0,75 dl fariinisokeria
1 muna
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen margariini vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja fariinisokeri voimakkaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita vehnäjauhot taikinaan. Peitä taikina elmukelmulla ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Jaa taikina noin kahdeksaan osaan ja rullaa paloista sormenpaksuisia pötköjä. Leikkaa pötköt 10cm palasiin. Mittaa laakealle lautaselle 1 dl hienoa ruokosokeria ja 1tl kanelia ja sekoita ne keskenään. Pyörittele taikinapötköt kanelisokerissa ja asettele ne S-kirjaimen muotoon pellille. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia kunnes piparit ovat saaneet väriä. Jäähdytä piparit esimerkiksi puisen leikkuulaudan päällä ja nauti jäähtyneinä esimerkiksi kahvin kanssa.

PS:
Kokeilin tehdä piparit myös gluteiinittomana. Korvasin vehnäjauhot gluteiinittomalla jauhoseoksella, mutta laitoin jauhoja vain 4,5 dl. Taikinasta tuli silti niin kuivaa (niinkuin gluteiinittomilla taikinoilla on tapana), että S-kirjainten muotoilu oli mahdotonta. Tein pipareista perinteisen pyöreitä ja pyörittelin kanelisokerissa. Paistoaika oli normaalien kaneliässien kanssa sama. Raadin mukaan maku oli erinomainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti