lauantai 9. elokuuta 2014

Lihapullat ja perunamuusi

Moikka!

Vaikka lupailin pitää pari viikkoa blogihiljaisuutta, en malttanut olla lisäämättä tätä reseptiä tänne. Saksa-teemaa on siis tiedossa parin viikon kuluttua, mutta sitä ennen jotakin supi-suomalaista! Asun saksalaisessa perheessä, joten pitihän minun hieman tutustuttaa heitä suomalaiseen ruokakulttuuriin. En voinut kuitenkaan tehdä mitään erikoista, sillä perheessä on 1- ja 3-vuotiaat lapset. Päädyin lopuksi lihapulliin ja perunamuusiin, kastikkeen ja puolukkasurvoksen kera. Halusin tehdä ruuasta semi-terveellistä, joten valmistin lihapullat uunissa ja kastikkeesta tein vesipohjaisen. Jälkkäriksi tein korvapuusteja! Ja selvisi: kyllä suomalainen ruoka uppoaa saksalaisiinkin.


Lihapullat:
2dl ruokakermaa (laktoositon)
0,5dl vettä
2 vanhaa pientä sämpylää
1 tl timjamia
1,5 tl suolaa
0,75 tl suolaa
1 iso kananmuna
2 pientä sipulia
500g jauhelihaa

Leikkaa sipuli pieneksi silpuksi ja kuullota öljytilkassa pannulla. Leikkaa sämpylä pieniksi paloiksi ja sekoita nesteiden kanssa. Anna leipien pehmetä kunnolla. Sekoita leipä-puuron joukkoon mausteet, kananmuna ja jäähtyneet sipulit. Sekoita lopuksi joukkoon jauheliha.

Muotoile taikinasta pieniä pallosia (kannattaa kastella käsiä kylmässä vedessä pallojen muotoilun välillä) ja asettele n. 1cm päähän toisistaan uunipellille. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.

Tässä valmistuu leipäpuuro! (Korppujauhoja en vaivautunut kaupasta etsimään...)

Vaikka lihapullien kylkeen perinteisesti valmistetaan kermainen ruskeakastike, halusin nyt hieman tinkiä mausta terveellisyyden tähden. Näin siis valmistui (lähes) terveellinen ruskeakastike:

20g margariinia
0,6 dl vehnäjauhoja
4 dl lihalientä (käytin knorr-lihafondin)
1 tl timjamia
0,5 tl soijakastiketta
0,5 tl mustapippuria
muutama varsi ruohosipulia

Sulata voi pannulla ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä vehnäjauhoja hetken aikaa ja lisää sitten joukkoon kuuma lihaliemi. Anna porista, kunnes kastike on halutun paksuista. Mausta.

Jos kastikkeeseen jää jauhopaakkuja voit joko siivilöidä sen tai survaista sauvasekoittimella.

Puolukkasurvokseen sekoitin 2 dl haarukalla survottuja puolukoita ja n. 0,5 dl tomusokeria (tomusokeria siksi, että se sitoo itseensä hieman nestettä).

Lisäksi tarjosin myös tuoreita vihanneksia, sillä Saksalaisilla ei yleensä ole tapana syödä niitä lämpimän ruuan kanssa.

Nautinnollisia suomalaisia ruokahetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti