maanantai 18. elokuuta 2014

Saksalaista ruokaa, Teil 2

Olin tuonut reissusta mukanani erittäin maistuvaa saksalaista pikkupanimon vaaleaa olutta ja päätimme, että olut tarvitsee kylkeensä perinteistä saksalaista ruokaa. Meny:ssä oli siis bratwurstia ja currywurstia uuniranskalaisten ja vihannesten kera sekä tottakai brezeleitä! Bratwurstit ja currywurstien makkarat (frankfurtinmakkaroita) ostimme kaupasta ja grillasimme. Brezelien kanssa meinasi tulla ongelmia, koska niiden oikea nimi  laugenbrezel (laugen=lipeä) viittaa siihen, että ennen paistamista brezelit uitetaan lipeävedessä. Oikeaa lipeäähän ei normaalikaupoista saa, mutta hieman nettiä selailemalla löysin tavan kiertää tämän käyttämällä normaalia ruokasoodaa. Alla reseptit iltamme ruokalistan herkkuihin :) Pöydässämme istui 6 henkilöä, joten olimme varanneet 8kpl currywurstia ja 12kpl bratwurstia.
(faktat kopioin wikipediasta)





Bratwurst
Bratwurst on saksalaisperäinen paistomakkara. Sen raaka-aineena käytetään yleensä sianlihaa, ja maustetaan esimerkiksi yrteillä, muskotilla ja sipulilla. Se voi olla raaka- tai ruokamakkara, kooltaan nakin luokkaa.

Currywurst
Currywurst on saksalainen, alun perin Berliinistä peräisin oleva makkararuoka. Sen erikoispiirre on currylla maustettu tomaattisose.

Tomaattikastike:
300g paseerattua tomaattia
4 tl balsamiviinietikkaa
4 rkl siirappia
reilusti currya

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi. Sokerin sekä curryn määrää voi säädellä omien makumieltymysten mukaan. Currywurst tarjoillaan siten, että juuri grillatun makkaran päälle kaadetaan reilusti tomaattikastiketta ja kaiken kukkuraksi ripoitellaan currya.

Uuniranskalaiset

1 kg porkkanoita
500g perunoita
½ dl öljyä
suolaa
mausteita

Leikkaa porkkanat ja perunat ohuiksi tikuiksi suureen kulhoon. Kaada päälle öljy sekä n. 2 tl suolaa. Ripottele päälle haluamasi mausteita, itse käytin kuivattua persiljaa sekä valkosipulia. Sekoita huolellisesti ja kaada suurelle uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa n. puoli tuntia aina välillä lastalla käännellen.


Laugenbrezel (8kpl)
A pretzel (German: Brezel) is a type of baked bread product made from dough most commonly found in a unique knot-like shape, often claimed to represent hands in prayer. Salt is the most common seasoning for pretzels, complementing the washing soda or lye treatment that gives pretzels their traditional "skin" and flavor through the Maillard reaction.
HUOM! Brezeleiden tekemiseen kannattaa varata aikaa koko päivä. 


500g vehnäjauhoja
300g kädenlämpöistä vettä
2 tl suolaa
2 rkl margariinia
2 tl kuivahiivaa
3 tl fariinisokeria



Sekoita veteen kuivahiiva ja sokeri ja hämmennä, jotta sokeri liukenee. Jätä muhimaan 10min ajaksi.

Mittaa suureen kulhoon jauhot, suola ja huoneenlämpöinen margariini ja sekoita ne toistensa joukkoon. Tee jauhojen keskelle kolo ja kaada siihen hiivavesi. Sekoittele pikkuhiljaa kolon reunoilta jauhoja veteen, kunnes keskelle muodostuu tahna. Huitaise reunoilta jauhoja tahnan päälle ja jätä muhimaan leivinliinan alle 30-40 minuutiksi. Tahna alkaa kuplia, mikä tuo brezeleille lisää makua.

Kun aika on kulunut, sekoita loput jauhot kulhosta tahnaan niin että muodostuu tasainen, hieman tahmea taikinapallo. Siirrä pallo jauhotetulle puualustalle ja vaivaa sitä siinä n. 10 minuuttia. Nosta kiinteä taikinapallo öljytettyyn kulhoon ja jätä kohoamaan leivinliinan alle, kunnes sen koko on tuplaantunut.



Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle puualustalle ja painele ilmat pois. Leikkaa kahdeksaan yhtä suureen osaan. Rullaa osat n. 30cm putkiksi ja muotoile ne brezelin muotoon (katso ohjeet youtubesta!). Aseta jokainen brezel laakealle lautaselle ja sulje lautanen muovipussiin. Anna kohota noin 1h. Tämän jälkeen poista muovipussi ja siirrä lautaset pakkaseen. Pakasta brezeleitä noin 1h.

Sekoita kattilassa 1½ l vettä ja reilu ½ dl ruokasoodaa ja kuumenna kiehuvaksi. Kasta jäiset brezelit yksi kerrallaan veteen ja anna kiehua 10sekuntia per puoli. 

Nosta brezelit uunipellille ja voitele kananmunalla. Ripottele päälle karkeaa merisuolaa ja viillä brezelin kantaosaan viilto terävällä veitsellä.

Paista 200 asteessa 12-15 minuuttia. Nauti tuoreena!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti