lauantai 6. syyskuuta 2014

Sämpylöiden perusohje

Minun tehtäväkseni tuli yhtenä päivänä järjestää eväät 10 henkilölle. Rahan säästämiseksi päätin leipoa heille itse sämpylät, jotka täytin lauantaimakkaralla (halpaa), juustolla ja salaatinlehdillä. Reseptinä käytin sämpyläjauhopaketin kyljessä olevaa reseptiä ja nesteenä vettä. Tämä on erittäin helppo ja hyvä resepti, joka sopii aloittelevallekin leipurille. Kun tämä resepti on hallussa, voi ruveta hifistelemään lisäämällä perustaikinaan siemeniä, käyttämällä erilaisia jauhoja tai vaikka lisäämällä vihanneksia!

Vinkki! Jos haluat sämpylöiden saavan väriä uunissa, käytä taikinanesteenä maitoa. Kiiltävän paistopinnan sämpylöille saat, kun voitelet ne kananmunalla ennen paistamista.



Sämpylöiden perusohje
5 dl maitoa tai vettä
11g kuivahiivaa 
(tai 25g tuorehiivaa)

n. 11dl sämpyläjauhoja
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Lämmitä neste 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja lisää veteen. Lisää hunaja tai siirappi ja suola. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhoista ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla puoli tuntia kunnes se on kaksinkertainen

.
Leivo taikinasta pötkö, litistä se ja leikkaa se noin 12 palaan, "neliöön". Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja kohota hyvin. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. 

Sämpylät ovat parhaita tuoreina, mutta ne voi myös pakastaa ja lämmittää mikrossa, jolloin saat lähes tuoreen veroisia sämpylöitä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti