keskiviikko 3. joulukuuta 2014

3. ja 4. luukku - leivontavinkkejä

Joulukalenterin kolmas luukku

Tässä leivontavinkkejä, jotka pätevät leivontaan muulloinkin, kuin vain joulunaikaan!

1. Lue tarkasti ohjeet: laita uuni lämpenemään jo ennen leivonnan aloittamista, ja mittaa kaikki aineet tarkasti reseptin mukaan. Sitä mukaa kun leivontakokemusta karttuu, voit ruveta soveltamaan reseptejä mielesi mukaisesti.

2. Jos reseptissä pitää vatkata joko munat ja sokeri, tai rasva ja sokeri, huolehdi että aineet ovat huoneenlämpöisiä! Munat lämpenevät huoneenlämpöön noin puolessa tunnissa, rasva samassa ajassa pilkottuna kulhoon.

3. Munia ja sokeria et voi vaahdottaa liikaa. Olen kuullut, että leipomoissa annetaan yleiskoneen hyrrätä jopa yli puoli tuntia. Minulla on käytössä sellainen tapa, että vatkaan vaahtoa niin kauan, että se on vaaleaa ja vatkaimen jälki jää hetkeksi näkyviin. Sitten otan hieman vaahtoa peukalon ja etusormen väliin, ja tunnustelen onko sokeri jo sulanut. Jos ei, jatkan vaahdottamista, kunnes sokerikiteitä ei enää tunnu sormien välissä.

4. Jauhojen lisääminen muna-sokerivaahtoon: Sekoita jauhot ja muut kuivat aineet (esim. leivinjauhe, vaniljasokeri, mausteet) keskenään kulhossa. Siivilöi seosta kerrallaan noin 1/2dl-1dl vaahtoon ja kääntele rauhallisin liikkein sekaisin. Maltti on valttia!


Joulukalenterin neljäs luukku

Voi- ja murotaikinat
5. Murotaikina: pilko voi tai margariini vatkauskulhoon noin puoli tuntia ennen vaahdottamista, jotta se ehtii lämmetä huoneenlämpöön. Lisää sokeri ja vatkaa ne vaaleaksi vaahdoksi. Tähän kuluu muutama minuutti. Lisää tämän jälkeen kananmunat yksi kerrallaan taikinaan ja sekoita edellinen kananmuna kunnolla, ennen kuin lisäät seuraavan. Lisää tämän jälkeen toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Huippujuttu on, että kaikki aineet voit sekottaa vatkaimella sekoittaen!
Murotaikinoita käytetään yleensä pikkuleipiin, piirakoihin, leivoksiin ja kahvikakkuihin.

6. Voitaikina: Nypi jääkaappikylmä rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko sormin tai yleiskoneen leikkuuterällä. Lisää lopuksi kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa, jotta taikina ei sitkisty!
Voitaikinasta voit valmistaa pasteijoita, piirakoita ja paistoksia.

7. Molemmista taikinoista tulee helpommin käsiteltäviä, kun käärit ne elmukelmuun ja annat levähtää hetken (n. puoli tuntia) jääkaapissa. Jauhota kädet tai kaulin ennen kun käytät niitä taikinan muotoiluun, jotta estät taikinan tarttumisen sormiin.

8. Muista leivinpaperin käyttö tai vuoan huolellinen voitelu ja korppujauhottaminen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti