tiistai 2. joulukuuta 2014

Hunajatimjamin joulukalenteri

Moikka!

Pitkän blogihiljaisuuden jälkeen palaan reseptien pariin joulukalenterin muodossa! Aion julkaista jouluun asti joka päivä joko reseptin jouluiseen leivonnaisten tai ruokaan (tai vinkin, miten lisätä ruokiin jouluista twistiä), tai vinkin elämän helpottamiseen ruokaa laittaessa.

Koska tänään on jo joulukuun toinen päivä, on tämän postauksen yhteydessä avattu myös eilisen joulukalenterin luukku!

Joulukalenterin ensimmäinen luukku:

Puolukkainen toscapiirakka

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
225 g voita tai margariinia (lakt.)
1dl sokeria
1dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl maitoa (lakt.)
3 dl puolukoita

Kuorrute:
150 g voita
2 dl tummaa siirappia
2 dl kuohukermaa (lakt.)
100 g mantelilastuja + 100g mantelirouhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja paloittele margariini kulhoon lämpenemään.

Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja normaali valkoinen sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää fariinisokeri ja munat edelleen vatkaten. Mittaa vehnäjauhot kulhoon ja sekoita niihin leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhot taikinaan vähitellen vuorotellen maidon kanssa. 

Vuoraa neliskulmainen (noin 30x25cm) vuoka leivinpaperilla tai voitele ja korppujauhota se. Kaada taikina vuokaan ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Levitä pinnalle tuoreet tai pakastepuolukat.
Nosta taikina uuniin ja paista sen keskitasolla noin puoli tuntia.

Valmista täyte. Mittaa paksupohjaiseen pieneen kattilaan voi, kerma ja siirappi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää mantelit. Jatka keittämistä pienellä lämmöllä puoli tuntia. Nosta kattila tiskialtaaseen, johon on laskettu kylmää vettä. Varo ettei vesi pääse kosketuksiin täytteen kanssa! Anna kuorrutteen jäähtyä välillä sekoitellen vesihauteessa. Kun kuorrute on hieman paksuuntunut, levitä se pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Nosta piirakka jääkaappiin tai ulos. Anna kuorrutteen jähmettyä. Piirakan voit hyvin tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin, sillä maut senkun paranevat hieman tekeytyessään.
Nosta piirakka leivinpaperin avulla vuuasta ja leikkaa palasiksi. Nosta tarjolle ja koristele vaikkapa puolukan varvuilla.


Joulukalenterin toinen luukku:
Kuvituskuva, kotiliesi.fi

Valmista itse oma piparkakkumausteesi! Voit lisätä sitä leivonnaisiin tuomaan jouluisuutta, tai käyttää sellaisenaan esimerkiksi joulupipareihin. Mauste on myös omiaan tuomaan joulun fiilistä arkiseen aamupuuroon.

Piparkakkumauste:
2 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl kuivattua inkivääriä

Mittaa kaikki aineet maustekippoon ja sekoita. Voit samantien tehdä kaksin- tai kolminkertaisen annoksen. Nautinnollista joulunodotusta!

4 kommenttia:

  1. Ootko kokeillu piparkakkupuuroa? Joku koulussa puhu sellasesta ja kokeilin laittaa piparkakkumaustetta puuroon mut ei se oikeen iskeny. Maistu jotenki kuivalta. Ideoita tähän? :)

    VastaaPoista
  2. Mä laitan piparkakkumaustetta mun puuroon joka aamu! :D kaiken A ja O on se, että sitä ei laita liikaa, vaan noin maustemitallisen per lautasellinen puuroa. Mun mielestä se myös tarvitsee jotain makeutta kylkeensä, ja lisään siks mun puuroon joko pari ruokalusikallista rusinoita tai pari taatelia jo puuron keittovaiheessa, jolloin ne pehmenee mukavasti ja luovuttaa makua. Lisäks laitan noin maustemitallisen suolaa. Kokeilepa noilla ideoilla ja tee sitten uusi tuomio! :)

    VastaaPoista
  3. Toimiikohan tää myös mikrossa tehtynä? En millään jaksais tiskata kattilaa :D Tai ehkä kokeilen joku aamu ku ei tarvi mennä kasiin kouluun.
    Mietin kans noita rusinoita, tai sit jotain luumukiisseliä/-hilloa.

    VastaaPoista
  4. Mä oon aina tehnyt hellalla, jolloin haudutusaika on pidempi ja hedelmät ehtii pehmetä enemmän. En tiedä riittääkö mikron haudutusaika mut kannattaa ihmeessä kokeilla! :)

    VastaaPoista