tiistai 12. toukokuuta 2015

Karjalanpiirakat

 



Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
 
Täyte:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl (täys)maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä

Täyte:
Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna. Puuro kannattaa tehdä edellisenä iltana valmiiksi.
Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna ennen leipomista.

Piirakoiden valmistaminen:
Sekoita  kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
Ripottele pöydälle ruisjauhoja ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
Painele levystä pyöreällä muotilla palluroita.
Aseta pallurat pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
Kaulitse pallurat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla ja kulholla jotta ne eivät kuivu. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.     
Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla ja peukaloilla.
Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista piirakoita 275 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.
Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.

Nauti hieman jäähtyneinä munavoin kanssa!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti