lauantai 19. heinäkuuta 2014

bebe-leivokset

Moi!
Tämä resepti on perintönä saatu. Tai ei suoranaisesti perintönä, mutta poikaystäväni mummun bebejä kehuttiin niin kovasti että päätin kysyä reseptin häneltä. Resepti kaivettiin keittokirjasta, joka oli jo aivan repaleinen ja sivut olivat kuvattomat ja kellastuneet. Sinänsä perintöresepti siis! :D
Tein bebejen pohjia kaksinkertaisen annoksen voideltuihin muffinivuokiin. Täytettä jouduinkin sitten tekemään moninkertaisesti, sillä pohjista tuli laakoja ja niihin meni sen vuoksi paljon täytettä. Tein "terveellisyyskompromissin" leivoksia tehdessäni ja käytin pohjien valmistamiseen margariinia, mutta täyttee Lisäsin voikreemin alle myös hieman itsetehtyä mansikka-raparperihilloa, vaikka perinteisiin bebeihin ei hilloa kuulukaan. Meillä ei myöskään ollut kotona punaista elintarvikeväriä, joten tein sokerikuorrutuksen tiiviste-marjamehusta ja tomusokerista, jolloin kuorrute sai niille ominaisen vaaleanpunaisen värin. Mutta nyt siihen reseptiin!


Pohjat (hiekkahenttuset):
200g margariinia tai voita (laktoositon)
150g sokeria
300g vehnäjauhoja
1 muna
Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa ja vatkaa tasaiseksi. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi ja ota ympyrämuotilla tai esimerkiksi lasilla taikinasta palloja. Painele taikinaympyrät voideltuihin leivosvuokiin tai muffinivuokiin tasaisesti (ja melko ohueksi kerrokseksi!) ja paista 175 asteisessa uunissa n. 15min kunnes pohjat ovat saaneet kevyesti väriä mutta eivät tummuneet. Kumoa pohjat pois vuuista hieman jäähtyneinä.

Mansikka-raparperihillo:
150 g ( 3 pientä vartta) raparperia
1 rkl vettä
350 g mansikoita
2 1/2 dl Dan Sukkerin hillosokeria
Viipaloi huuhdeltu raparperi (jos raparperit eivät ole ns. tuoretta satoa, kuori ne myös). Laita raparperit ja vesi kattilaan, kuumenna ja anna muhia n. 5min. Lisää jäiset mansikat ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hillosokeri ja sekoita huolellisesti. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10min ja jäähdytä.

Täyte:
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 keltuainen
1 dl kuohukermaa (laktoositon)
100g voita
1tl vaniljasokeria
Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot. Lisää joukkoon kuohukerma sekä keltuainen ja vispaa sekaisin. Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja muuttuu kiisseliksi. Jäähdytä kiisseli. Voit nopeuttaa jäähtymistä kylmässä vesihauteessa. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Lisää vaahtoon pienissä erissä kiisseliä ja vatkaa tasaiseksi. Huom: täytettä ei tästä määrästä riitä kaikkiin leivoksiin, mutta sitä on nopea tehdä tarpeen mukaan lisää!

Leivosten kokoaminen:
Annostele pohjien päälle pieni annos (n. 0,5-1tl) hilloa. Annostele hillon päälle täytettä niin että pohjakupit täyttyvät siten, että niihin jää vielä pieni tila kuorrutteelle. Itselläni täytettä kului reilu yksi ruokalusikallinen pohjaa kohden, mutta täytteen menekki riippuu pohjien koosta. Tasoita täytteen pinta tasaiseksi. Sekoita kuorrutteeseen 4dl tomusokeria, 1rkl vettä ja 2½-3rkl mehutiivistettä. Sekoita tasaiseksi ja annostele täytteiden päälle. Ripottele päälle nomparelleja tai koristerakeita. Anna kuorrutteen hyytyä jääkaapissa tai pakastimessa.


HUOM 1: Leivokset voi pakastaa! Laita ne tällöin rasioihin, mutta älä pinoa leivoksia päällekäin. Ota huoneenlämpöön sulamaan reilu tunti ennen tarjoilua.

HUOM 2: Leivokset voi tehdä helposti myös gluteiinittomina. Leivokset kannattaa tällöin koota kertakäyttöisiin muffinssi- tai leivosvuokiin. Täyte, hillo ja kuorrute ovat gluteiinittomia, mutta tee pohjat näin: murskaa 200g gluteiinittomia keksejä tehosekoittimessa ja sekoita joukkoon 70g sulatettua margariinia. Painele tasaiseksi kerrokseksi vuokien pohjalle (ja myös reunoille jos taidot riittää :D) ja anna kovettua jääkaapissa ennen täytteen lisäämistä.

HUOM 3: Leivosten tekeminen ei ole vaikeaa mutta niihin menee aikaa. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti