tiistai 8. heinäkuuta 2014

Kasvispiirakka ja kinkkupiirakka

Meinasi tuossa kesäkuun alussa iskeä pieni paniikki kun yhtenä perjantai-iltana mummi soitti, että huomenna lauantaina olisi tulossa vieraita ja heille pitäisi valmistaa kaksi suolaista piirakkaa. Eihän siinä vielä mitään, mutta piirakoiden piti olla laktoosittomia ja gluteiinittomia! Siinä meinasi melkein mennä jauhopeukalo keskelle kämmentä, mutta ei onneksi kuitenkaan. Päädyin tekemään lihaa sisältävän kinkku-juustopiiraan sekä kasvispiiraan että löytyisi jotain kaikille. Pohjan tein samanlaisena molempiin piiraisiin käyttäen luontaisesti gluteiinitonta jauhoseosta. Piirakat saivat kiitosta kuulemma niin vierailta kuin isäntäväeltäkin :)






Pohja (1kpl):
100g voita/margariinia (laktoositon)
2dl luontaisesti gluteiinitonta jauhoseosta
1/4 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
½ dl juustoraastetta (laktoositon)

Nypi huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja suola muruseokseksi. Lisää joukkoon vesi ja juustoraaste ja sekoita käsin tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja jauhota se gluteiinittomalla jauhoseoksella. Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.

Kasvistäyte:
n. 100g purjoa
1 paprika
n. 25 kirsikkatomaattia
150 g yrttituorejuustoa (laktoositon)
¾ dl ruokakermaa (laktoositon)
3 munaa
3 tl luontaisesti gluteiinitonta jauhoseosta
3 dl juustoraastetta (laktoositon, esim emmental)
0,5 tl mustapippuria
silputtuna tuoreita yrttejä esim. persiljaa ja timjamia
ripaus chilijauhetta
½ tl aromisuolaa


Pilko purjo pieneksi ja kuutioi paprika. Kuullota molempia pienessä määrässä öljyä pannulla. Sekoita keskenään kerma ja tuorejuusto. Lisää joukkoon munat, juusto ja mausteet. Leikkaa kirsikkatomaateista n. 12 neljään osaan ja sekoita kermaseoksen joukkoon. Lisää seokseen myös kuullotetut sipuli ja paprika. Levitä esipaistetun pohjan päälle ja paista 20-25min 200 asteisessa uunissa. Koristele hieman jäähtyneenä ylijääneillä kirsikkatomaateilla ja ruohosipulisilpulla.



Kinkkutäyte:
n. 100g purjoa
1 punainen paprika
200g saunapalvikinkkua
½ dl tuoretta persiljaa
½ dl tuoretta timjamia
3 dl juustoraastetta (laktoositon, esim emmental)
3 munaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria


Pilko purjo pieneksi. Ota paprikasta 6 kpl "rengasviipaletta" ja kuutioi loppu paprikasta. Kuullota purjoa ja paprikaa öljytilkassa pannulla ja sekoita sitten keskenään kinkunpalaset, purjo-paprikaseos, yriti ja puolet juustoraasteesta ja levitä seos esipaistetulle pohjalle. Sekoita sitten keskenään maito ja kerma ja vispaa joukkoon munat, suola ja pippuri. Sekoita lopuksi joukkoon myös juustoraaste ja kaada muna-maito pohjan ja täytteiden päälle. Painele päälle paprikarenkaat ja paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia kunnes pinta on saanut väriä. Koristele tuoreilla meiraminlehdillä kun piirakka on jäähtynyt.














 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti