keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Sämpylät yön yli

Mikä olisikaan mieluisampaa kuin laittaa ruokaa samalla kun nukut?
 
Näiden sämpylöiden aineet voit sekoittaa illalla jääkaappiin valmiiksi, pyöräyttää herätessäsi sämpylöiksi, antaa kohota samalla kun käyt suihkussa, antaa paistua samalla kun etsit jääkaapista juustot, leikkeleet ja vihannekset valmiiksi sekä keität kahvit. Aamupala onkin valmiita nautettaviksi munakellon pärähtäessä ja mikä olisikaan parempi tapa aloittaa päivä kun uunituoreet, lämpimät sämpylät.


Yösämpylät:
2 dl vettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
3/4 tl suolaa
2 dl grahamjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
4-5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl neitsytoliiviöljyä

Lisäksi:
n. ½ dl auringonkukansiemeniä
 
Sekoita vesi ja maito keskenään. Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää hunaja, suola, grahamjauhot ja siemenet. Alusta hiivaleipävehnäjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Nosta taikinakulho muovikelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin. 
 
Leivo kohonnut taikina aamulla tangoksi ja jaa tanko 12 osaan. Pyörittele sämpylöiksi. Kaada siemenet pieneen kulhoon ja kasta sämpylät niihin. Näin siemenet tarttuvat hyvin pintaan. Kohota pellin päällä puoli tuntia esimerkiksi kuumalla vedellä täytetyn vesialtaan päällä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
 

VINKKI: Jos haluat tehdä sämpylät samantien, lämmitä vesi-maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa (esim mikrossa tai uunissa, joka ei ole päällä) noin puoli tuntia ennen leipomista sämpylöiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti