keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Vanhan ajan mustikkapiirakka

Itse olen aina ennen tehnyt leivinjauheella kohotettavia piirakoita, mutta nyt mieleni kaipasi takaisin niihin lapsuuden kesiin kun isoäiti mustikkametsällä vietetyn päivän jälkeen leipoi perinteistä mustikkapiirakkaa pullapohjalla! Piirakan tekeminen vaatii hiivantaikinan kohotusaikojen vuoksi hieman enemmän kärsivällisyyttä kun leivinjauhepohjainen, mutta tulos on vaivan arvoinen. Vielä hieman lämmin piirakka kannattaa tarjota laktoosittoman vaniljajäätelön tai vaahdotettavan vaniljakastikkeen kanssa.


Taikina
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
1 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
6–7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia

Pinnalle
500 g mustikoita
1/2 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja

Voiteluun
kananmuna
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon muna, suola, sokeri, kardemumma ja suurin osa vehnäjauhoista. Jatka jauhojen lisäämistä käsin alustaen, jotta saat siihen hyvän sitkon. Lisää lopuksi sulatettu ja huoneenlämpöiseksi jäähdytetty rasva ja vaivaa taikina pehmeäksi kiinteäksi palloksi. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa (esim mikrossa tai uunissa, joka ei ole päällä) kaksinkertaiseksi.

Kaulitse taikina uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta leivinpaperille uunipellin päälle. Leikkaa reunat tasaiseksi ja muotoile ylijääneistä reunoista pallo. Sekoita keskenään mustikat, sokeri ja perunajauhot. Levitä pohjan päälle.

Kaulitse ylijääneistä taikinapaloista piiraan pinnalle ristikoita. Voitele taikinaosat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa uunin alatasossa 20-30 minuuttia.
 
Käytin piiraassa tuoreita marjoja, jotka olivat melko kuivia, joten perunajauhoja tuli liikaa ja pinta jäi siksi vaaleaksi :(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti